נישואי פרגוואי בישראל

נישואי פרגוואי הם נישואים אזרחיים המוכרים על ידי משרד הפנים בישראל. על אף שהדבר נשמע לכאורה פשוט, חשוב להבין את ההליך ומה באמת דורש משרד הפנים על מנת להכיר בנישואים אלו.

מהם נישואי פרגוואי?

מדובר בנישואים אזרחיים הנערכים בפרגוואי. הם מוכרים על ידי משרד הפנים הישראלי, כאשר פרגוואי היא אחת המדינות הבודדות בעולם, בה ניתן לערוך טקס נישואים חוקי במעד אחד מבני הזוג בלבד. לישראלי החוזר מפרגוואי עם תעודת נישואים תקפה ממדינה זו, יש זכאות לרישום במשרד הפנים (מרשם האוכלוסין) כנשוי. התנאי לרישום הוא נישואים שנערכו כדין, מסמכים שאומתו כחוק, כולל תרגום נוטריוני.

בישראל לא קיים מוסד נישואין אזרחי, על אף היותה מדינה דמוקרטית, ככל הנראה בשל הצביון היהודי של המדינה. זוגות המעוניינים להתחתן כחוק בישראל צריכים לעשות זאת ברבנות. נישואי פרגוואי הוא אחד הסוגים של נישואים אזרחיים בחו"ל אשר כן מוכרים על ידי משרדי הפנים, גם אם לא ניתן לערוך כאלו בישראל.

סיבה עיקרית לצורך בנישואים אזרחיים היא כאשר אחד מבני הזוג אינו יהודי ומשום כך לא יוכלו לערוך טקס נישואים יהודי דתי  אורתודוכסי (רבנות). סיבה נוספת היא נישואי בני זוג בני אותו המין, שגם הם לא יכולים להנשא בטקס יהודי דתי, וכן, יהודים ששם משפחתם כהן או לוי, ואינם יכולים להנשא לגרוש/ה, וגם תושבים ואזרחים רבים המוגדרים בישראל כחסרי דת ולא יכולים להנשא בישראל עקב אי שיוכם לשום דת מוכרת. בנוסף, חלק מהזוגות היהודים, אזרחי ישראל, פשוט לא מעוניינים להנשא בטקס דתי.


    לייעוץ מקצועי מעו"ד דוד אנג'ל, העוסק בתחום בהצלחה מזה 20 שנה, התקשרו עכשיו ל- 072-2160056,
    או השאירו פרטים ונחזור אליכם:

    איך מתקיימים נישואי פרגוואי?

    עד שנת 2002 יכלו זוגות לקבל מעמד של נשואים בנישואי פרגוואי מבלי שיצטרכו לצאת מישראל. בתהליך, חתמו שני בני הזוג על ייפוי כוח לשם נישואין מול עו"ד המתמחה בנישואים אלו. עורך הדין היה עורך את המסמכים הדרושים ומקדם את הליך הנישואים.

    כיום, עם שינויים בתקנות, צריך לפחות אחד מבני הזוג להגיע אישית לפרגוואי על מנת לקבל מעמד של נשוי. עדיין, מדובר בהליך שיש בו יתרונות רבים, כלכליים ולוגיסטיים, או במקרה ואחד מבני הזוג לא יכול לצאת מהארץ מסיבות שונות.

    המסמכים הנדרשים לנישואי פרגוואי, במידה ורק אחד מבני הזוג נוסע לשם, הם:

    -ייפוי כוח מבן הזוג השני, עבור בן הזוג שנוסע ועבור עורך הדין המסייע בתהליך

    -תעודות מזהות

    עם החזרה לארץ לאחר עריכת טקס הנישואים, חוזר בן הזוג לארץ עם תעודת נישואים מאושרת נוטריונית, מתורגמת ומאומתת באפוסטיל.

    התהליך בארץ

    את תעודת הנישואין המאומתת יש להציג בפני משרד הפנים. המשרד לא יקבל מסמכיך שאינם מתורגמים לעברית על ידי נוטריון דובר השפה, ועם אימות התרגום. על המסמכים המקוריים לכלול:

    מה קורה אם זוג שהתחתן בהליך של נישואי פרגוואי בישראל מבקש לסיים את הקשר? כאן נכנסות סוגיות רבות שחשוב להכיר ולהבין מראש בנושא התרת נישואים אזרחיים, ולהיערך אליהן, גם אם לא עולה כל מחשבת גירושין בראשם של בני הזוג.

    דוגמאות פסיקה שעסקו בנישואי פרגוואי

    בפס"ד של פלונית נגד פלוני שניתן בבית המשפט העליון בירושלים (פס"ד 8256/99), עולה סיפורם של גבר ואשה יהודים, תשובי ואזרחי ישראל, שנישאו בנישואי פרגוואי ולימים נפרדו דרכיהם. האשה הגישה תביעת מזונות שנדחתה בבית המשפט לענייני משפחה, שם נקבע כי לנישואים בין השניים אין תוקף מאחר ולא נערכו על פי דין תורה, דינם האישי של שני הצדדים. מאחר ותביעת המזונות נקבעת על פי דין מקום מושיבם של בני הזוג, לפי המשפט העברי, אין על פי דין זה תוקף לנישואיהם ולכן אין המשיב, פלוני, חייב במזונות המערערת, פלונית.

    בהמשך פנתה המערערת לבית המשפט המחוזי שאף הוא דחה את ערעורה. צוין כי במקום בו שני בני הזוג הם יהודים, חיוב המזונות הוא עפ"י הדין האישי לחוק לתיקון דיני משפחה (מזונות- תשי"ט, 1959). בית המשפט דחה את הטענה לפיה בני הזוג נשואים מכוח נישואי פרגוואי, וטען כי הסוגיה בדין האישי- המשפט העברי- היא בשאלה אם אדם נשוי חייב במזונות בת זוגו. בית המשפט קבע כי מבנה נישואים זה, של נישואי פרגוואי לא חל לגבי יהודים הכשרים להנשא זה לזה, ואשר בחרו להנשא שלא על פי המשפט העברי. יחד עם הנאמר הוסיף בית המשפט המחוזי כי ניתן כיום לתבוע בבית המשט לענייני משפחה, גם על יסוד חיובים אזרחיים ולא רק על פי דיני המשפחה. בית המשפט אישר את בקשת המערערת להגיש ערעור לבית המשפט העליון. בטענתה פירטה המערערת שתי טענות מרכזיות: האחת, על הצורך לפצל בין שאלת תוקף הנישואין לבין שאלת הזכות למזונות, מאחר ונישואי פרגוואי תקפים על פי המשפט הבינלאומי בישראל, בו יש תוקף לנישואי יהודים שנערכו מחוץ לישראל, ומי שנישואיו תקפים זכאי למזונות. הטענה השנייה של המערערת היתה שמכוח דיני המניעות ותום הלב, המשיב אינו רשאי לטעון שנישואי פרגוואי לא תקפים. על פי עקרון זה ועקרון "תניה מכללא", על המשיב מוטלת חובת המזונות.

    בג"ץ פסק כי "נישואי פרגוואי אינם מקימים חובת מזונות של הבעל כלפי אשתו מכוח הדין הדתי, אלא מכוח 'חוזה מכללא' בין הצדדים, לפיו לא יפורק קשר הנישואין תוך התרת אחד הצדדים בקשר הנישואין חסר כל". בית המשפט החליט להותיר את תוקפם של נישואי פרגוואי במעמד של "צריך עיון", משמע, יש מקום לתיקון החוק. לגישתו, אלה הם מן הנושאים שלפחות על פניהם מצדיקים חקיקה ולא פרשנות פסיקתית.

    היועץ המשפטי הוסיף וציין כי לדעתו ניתן להעניק, במקרים הראויים, סעד על יסוד הסכם מפורש, או "מכללא", על בסיס שוויון והדדיות – כדוגמת נישואי פרגוואי.

    פסיקה זו מעניינת בשל האופן בו בחר בג"ץ לנמק את פסיקתו. הוא למעשה קבע בפרשה זו כי מזונות בנישואים אזרחיים יוכרו מתוקף ה"חוזה המשתמע" שנוצר בין שני הצדדים, לדאוג זה לזו, ולא מכוח סטטוס היותם נשואים. בהחלטה זו פתח בית המשפט העליון פתח למחוקק להחיל חוק שיכיר בנישואים אזרחיים בישראל, דבר שעדיין לא קרה.

    שאלת המזונות במקרים של נישואין אזרחיים שעלו על שרטון מעסיקה רבות את בתי המשפט. היא עלתה גם בע"א 4590/92 כהנא נ' כהנא. במקרה זה נישאו כהן וגרושה בנישואין אזרחיים בקפריסין. האישה תבעה מזונות בבית המשפט המחוזי. בית המשפט המחוזי פסק לאשה מזונות. השופט פיזם ציין כי: "אם ניתן לבסס את זכותה של האישה למזונות לאו דווקא מכוח הנישואין אלא מכוח התחייבותו של הבעל… מחייב הצדק שלא תישלל זכותה של האישה למזונות גם לאחר שניתן פסק הדין המחייב בגירושין (לפחות כל זמן שאין גירושין למעשה ושבני הזוג חיים יחד בכפיפה אחת). בכך יש משום נחמה פורתא מן התוצאה המשפטית הנותנת, לכאורה, 'שכר' לכהן שנשא גרושה כנגד דין תורה, אך מבקש להישען על דין תורה כדי לשלול מן הגרושה את מזונותיה" (מ"א (חי') 1122/90 כהנא נ' כהנא, בפסקה 4).

    יתרונות נישואי פרגוואי

    מדובר באחת הדרכים האפקטיביות ביותר לעקוף את הדין הדתי, בפרט כשמדובר בפסולי חיתון עפ"י הדין הדתי, כמו גם בני זוג שמבקשים, מטעמים אידיאולוגיים להימנע מנישואין במוסד הדתי.

    החסרונות בנישואים אלו הם העלות הכספית הכרוכה בהוצאות טיסה ושהייה בפרגוואי, כמו גם האפשרות, שאם ההליך לא נעשה באופן מסודר ובתמיכת עורך דין הבקיא בפרוצדורה הנדרשת ובתקנות משרד הפנים, הוא עלול לגרום לבני הזוג קשיים בהמשך הדרך. לכן, כדי להבטיח את תקינות התהליך, מומלץ ביותר לבצע אותו בליווי עורך דין בעל ניסיון והיכרות עם נישואי פרגוואי בישראל.

    עו"ד דוד אנג'ל, מתמחה בדיני הגירה, הסדרת מעמד ונישואי פרגוואי מעמיד לרשותכם את הידע, הנסיון המוכח, המקצועיות והליווי האישי המסור בכל התהליך, עם הכנה מדוקדקת לנישואין בפרגוואי, והסברים חשובים על כל הנושאים אותם יש לקחת בחשבון, כולל במקרה של גירושים/התרת נשואין.

    מה מספרים הלקוחות שלנו

    נעה צדיק
    נעה צדיק
    2021-08-22
    תותח!!
    תום רז
    תום רז
    2021-06-07
    צוות המשרד נתן מענה מיידי ואדיב לשאלות שלי! המון תודה
    erez rrr
    erez rrr
    2021-06-07
    שירות מצויון. שירה, את אלופה.
    Rute pacheco
    Rute pacheco
    2021-06-06
    אני דוד מג מבת ים מרוצה מאוד מהטיפול של משרד עורכי דין דוד אנג'ל ועובדיו המסורים עם יחס יוצא מהרגיל מומחים בהגשת כל המסמכים הנחוצים למשרד הפנים ובהצגת המסמכים בזמן ולעמוד מולם במקצועיות בתודה ובכבוד רב דוד .מ
    Shulamit Avraham
    Shulamit Avraham
    2021-04-22
    תודה על שירות מצויין ומהיר, ובמיוחד לשירה שמאוד אכפת לה ונותנת שירות מכל הלב. ממליצה בחום
    Канал ПозитиФФчик
    Канал ПозитиФФчик
    2021-04-13
    מאוד ממליצה!! התקשרתי אם שאלה ותוך דקה נתנו לי מענה והסבירו מה עלי לעשות. תודה רבה לכם!
    braa esa37
    braa esa37
    2021-02-12
    מומלץ בחום.