הסכם גירושין – כל המידע

גירושין הם עניין לא פשוט. בפני בני זוג שמחליטים לפרק את החיים המשותפים שלהם, עומדת דרך ארוכה, ולעתים קרובות מסובכת ומורכבת. במהלך חיי הנישואים צברו שניהם ממון, רכוש (ואולי גם חובות משותפים). אם יש ילדים, הנושא מסתבך אף יותר, וצריך להחליט איך ייראו הסדרי המשמורת ותשלום דמי המזונות ואיך תחולק המעמסה בין הצדדים.

האתגרים הרבים יכולים להוביל למאבק משפטי בין בני הזוג, שעלול להיות יקר, גוזל זמן ופוגעני כלפי בני הזוג והילדים. כדי להימנע ממצבים כאלה, זוגות רבים מחליטים לחתום על הסכם גירושין.

הפתרון: הסכם גירושין

הסכם גירושין הוא בעצם חוזה משפטי, ששני בני הזוג הפרודים חותמים עליו בהסכמה. באמצעות ההסכם שני הצדדים נמנעים מהגעה לערכאות משפטיות, ומסכימים ביחד לבצע הסדרה של כל הסוגיות העולות בעת הגירושין. כדי להגיע לתוצאה הרצויה הזו, ההסכם חייב להיות מסודר, ברור, מובן ומקיף, כך שיישארו כמה שפחות נושאים שלא התייחסו אליהם, ופרשנויות סותרות, שיובילו בהמשך לחילוקי דעות.

לאחר שמנסחים את ההסכם, פונים לבית הדין הרבני או לבית המשפט לענייני משפחה. בית הדין או בית המשפט בודקים האם ההסכם אכן נכתב ונחתם בהסכמה על ידי שני בני הזוג. במידה וכן, הוא מקבל מהם תוקף מחייב כפסק דין.

חשוב להדגיש – מדובר בהליך שהוא בסופו של דבר זול וקצר יותר מהליכי גירושין רגילים, הוא חוסך את הדיונים הכרוכים בו והינו ייעול משמעותי של הליך גירושין מכל בחינה שהיא. במקרים רבים מומלץ לפנות לאפיק זה בטרם כניסה להתכתשות ארוכה, יקרה ומסובכת.


    לייעוץ מקצועי מעו"ד דוד אנג'ל, העוסק בתחום בהצלחה מזה 20 שנה, התקשרו עכשיו ל- 072-2160056,
    או השאירו פרטים ונחזור אליכם:

    רקע משפטי: חוק יחסי ממון

    הבסיס החוקי להסכם נישואין הוא חוק יחסי ממון בין בני זוג, מ-1973. החוק מסדיר את העניינים הקשורים לרכוש של בני הזוג. לפי החוק, בעת גירושין, ברירת המחדל היא שכל מה שנצבר במהלך החיים המשותפים של בני הזוג, יחולק ביניהם בחלקים שווים. זה כולל גם זכויות ביטוח, פנסיה, קרנות גמל, זכויות במקרקעין ומיטלטלין, וכדומה.

    ברירת המחדל נשמעת פשוטה, אך המציאות מסובכת יותר. כאשר אחד מהצדדים מצליח להוכיח שהשקיע יותר מהאחר בנכס, או שלא התכוונו להשתתף בנכס מסוים, או שהוא השקיע כספים משותפים ברכוש ששייך לבן הזוג, בית המשפט יכול להכריע כי ההון המשותף יחולק אחרת בהתאם לנסיבות של כל מקרה.

    מכאן עולות שאלות נוספות, למשל: מה קורה כשצד אחד הביא לנישואין רכוש או ממון, יותר מהצד האחר? ואם יש לבן הזוג עסק רווחי, שפעל לפני הנישואין, או שהוא ירש כסף?

    במידה וערכו הסכם ממון, בכל שלב של חיי הנישואין, נושא החלוקה הופך להיות פשוט הרבה יותר. הרכוש יחולק בהתאם למה שקבעו בו, על פי הרצון החופשי של כל הצדדים. החלוקה הופכת לפשוטה יותר, גם במקרה של הסכם לפני גירושין.

    מה צריך לכלול הסכם גירושין?

    הסכם גירושין צריך להתייחס לארבעה עניינים מרכזיים. שני הראשונים כלליים, והאחרונים קשורים לילדים, במידה ויש.

    הראשון שבהם הוא הבסיסי ביותר, והוא כולל הסכמה לגירושין מצד שני הצדדים.

    השני הוא הסדרה וחלוקה של כל נושא הרכוש והנכסים שצברו בני הזוג במהלך החיים המשותפים. זה כולל למשל את בית המגורים, רכבים, מניות, עסקים, זכויות סוציאליות, כמו קצבאות ילדים ופנסיות, התייחסות לעניין הגט שניתן לאישה, וכל נכס או רכוש משמעותי אחר.

    השלישי הוא הסדרי שהות/ראייה ומשמורות על הילדים. כאן עוסקים בשאלה מי ההורה המשמורן, וכמה פעמים ייפגש ההורה השני עם הילד. במסגרת זו ניתן לקבוע מהם הכללים בהם יחנכו את הילדים, איפה יגדלו, מה יהיה המרחק בין ההורים, מה קורה עם הוצאה מהארץ וכדומה. אם ההסכם לא עולה בקנה אחד עם טובת הילדים, בית המשפט או בית הדין הרבני יתערבו, ויתכן כי לא יאשרו אותו.

    הרביעי הוא נושא מדור הילדים ומזונותיהם. גובה המזונות, מועד התשלום, מדורם של הילדים, ואיך מחלקים בין בני הזוג הוצאות חריגות, רפואיות או חינוכיות. כל אלה נקבעים תוך התחשבות גם בגובה ההשתכרות של ההורים, וגם בצרכי הילדים הקטינים.

    איך מגיעים להסכם גירושין סופי?

    ישנן שלוש דרכים שונות המאפשרות להגיע להסכם גירושין סופי. הראשונה היא הליך גישור גירושין. ההליך מבוצע תחת אווירה חיובית, בהנחייתו של מגשר, שעוזר לשני בני הזוג להתמודד רגשית ולהגיע להסכמות פרקטיות בנושאים חשובים ורלוונטיים עבורם. לאחר שמגיעים להסכם הגירושין, והוא הופך לפסק דין מחייב, ניתן להגיע לבית הדין הרבני, ולבצע את טקס הגירושין הסופי.

    הדרך השנייה היא גירושין בליווי של עורכי דין במערכת המשפט. במסגרת זו, נפתח תיק גירושין. לאחר מכן, מתנהל מאבק בין בני הזוג, באמצעות עורכי דין להסכם גירושין, מול שופט שתפקידו להכריע במחלוקת לטובת צד אחד. ההליך אפשרי גם מול הרבנות.

    הדרך השלישית היא גירושין באופן עצמאי. דרך זו רלוונטית במקרים בהם לבני הזוג אין ילדים או רכוש משותף, מה שמאפשר להם לכתוב בעצמם את הסכם הגירושין. עורך דין לענייני משפחה מגיע בסוף, מסכם את הדברים המוסכמים, ולאחר מכן מעביר את ההסכם למזכירות בית המשפט לאישור.

    למה צריך לשים לב בכתיבת הסכם גירושין?

    הסכמי גירושין מושפעים מעשרות תנאים שונים, שקשורים למצבם הספציפי של בני הזוג, הדרישות והרצונות שלהם. לכן אין דגם אחד של הסכם גירושין.

    אפשר למצוא הסכמים המלאים בסעיפים שעוסקים בנושאים רחבים ושונים, או הסכמים ממוקדים ופשוטים. ההסכמים יכולים להיות מאוזנים, או מוטים כלפי אחד משני הצדדים. הגרעין החשוב ביותר אליו צריך לשים לב בעת כתיבת ההסכם הוא שההסכם משקף את מטרות הגירושין של בני הזוג.

    לפני שניגשים להסכם, איך קובעים את מטרות הגירושין?

    גירושין יכולים להיות קשים. בני הזוג נמצאים בתוך משבר רגשי, כלכלי ואישי, שמונע מהם לראות בבירור את המטרות שלהם, ולחתור לכיוונן. זה קשה במיוחד, כיוון שהגירושין מציפים שאלות קשות, כמו גובה דמי המזונות, מי יקבל משמורת על הילד, איך יראה חינוך הילדים בעתיד, איך להתייחס או למנף, אם בכלל, בגידה של בן זוג, ועוד. לעתים קרובות כמה מהמטרות סותרות.

    לכן, חשוב לעצור לרגע, בהתחלה, ולנסות לחדד, קודם כל, מה המטרות החשובות לבני הזוג, על מה הם רוצים להתעקש, ועל מה הם מוכנים להתפשר. עוד שאלות שכדאי לשאול: מה עתיד להשתנות בקרוב, שצריך לשים לב אליו? ובמה בן הזוג השני יכול להשתמש כדי להשיג יתרון?

    יתכן כי אחד מבני הזוג ישים מטרות מסוימות בצד, מבחינה טקטית, כדי להשיג אותן בהמשך, או כדי להשיג מטרה גדולה יותר. יש דברים שאפשר לחכות איתם, כי הם משתנים מעת לעת, כמו למשל משמורת על הילדים ודמי מזונות. לכן, כדאי בשלבים מוקדמים יותר להתמקד בחלוקת הרכוש בעת כתיבת ההסכם, ואז לחזור לנושא בהמשך.  

    אילו נושאים צריכים להופיע בהסכם גירושין?

    לא פשוט להחליט מה יופיע בהסכמי גירושין. מדובר בהסכמים ייחודיים לכל מקרה, ומורכבים מאוד. ובכל זאת, אפשר למצוא שלושה נושאים עיקריים ומרכזיים, שחוזרים בהסכמי גירושין.

    הראשון הוא חלוקת הרכוש המשותף של שני בני הזוג. זה כולל נכסי נדל"ן, רכב, חשבונות בנק, זכויות סוציאליות ועסקיות וכד'.

    השני הוא משמורת הילדים. אפשר לבחור בין משמורת מלאה, של הורה אחד בלבד, עם הסדרי ראיה; או משמורת משותפת ושווה של שני ההורים.

    הנושא השלישי הוא מזונות הילדים, שנקבעים בהתאם להסדר המשמורת, ועלות גידול הילדים. לא רק הסכום החודשי שעובר צריך להיקבע, אלא גם מועד התשלום ואופן ההעברה שלו.

    סעיפים נוספים שנכללים בדרך כלל בהסכמי הגירושין הם: סידור הגט; קבלת החלטות בנוגע לילדים; וחלוקת חובות ומשכנתאות. עוד ניתן לקבוע סעיפים המתייחסים למחלוקות אפשריות שיתכן ויתגלו בעתיד.


      לייעוץ מקצועי מעו"ד דוד אנג'ל, העוסק בתחום בהצלחה מזה 20 שנה, התקשרו עכשיו ל- 072-2160056,
      או השאירו פרטים ונחזור אליכם:

      אילו חלופות יש להסכם הגירושין הסטנדרטי?

      מה אם בני הזוג לא בטוחים שהם רוצים להתגרש? רוצים לתת ניסיון נוסף לנישואים אבל לעגן את האופציה של גירושין ברקע?

      לא חייבים לחתום על הסכם גירושין סופי. שני סוגים נוספים של הסכמים מאפשרים לעגן את הגירושין, אך לא באופן מידי. ההסכם הראשון הוא "הסכם פירוד לחילופין גירושין", והשני "הסכם שלום בית לחילופין גירושין".

      בשני המקרים, ההסכמים נחתמים על ידי שני בני הזוג, ועוברים את האישור של בית המשפט כפסק דין. בדרך כלל יש הסכמה סביב ההסכם, אך לא תמיד. הסכמים אלה מאפשרים לבני הזוג להסתדר אחד עם השני בזמן הפירוד או בתקופת שלום הבית. ברגע שבית המשפט מאשר אותם, אין אפשרות להתחרט.

      שני ההסכמים נערכים כאשר בני הזוג מחליטים להיפרד לתקופה קצובה, אבל לא בטוחים כי הם מעוניינים להתגרש. ההסכמים לא חייבים להסתיים בגירושין. ניתן למצוא מקרים רבים בהם בני הזוג חוזרים לחיות ביחד לאחר מכן. יחד עם זאת, ברגע שאחד מהצדדים מחליט כי הוא מעוניין להוציא אותו לפועל, הסכם הגירושין נכנס לתוקף.

      ההבדל בין שני ההסכמים קשור לחיים המשותפים בזמן תקופת הניסיון. במקרה של הסכם שלום בית, בני הזוג חוזרים לחיות חיי זוגיות בבית, מה שמכונה "הסכם שלום בית", ובמקביל קובעים את הסדרי הגירושין ביניהם, במידה והניסיון לא יצליח. הסכם פירוד, לעומת זאת, נחתם כאשר אחד מהצדדים בוחר לעזוב את הבית לזמן מסוים, כדי להרגיע את הרוחות, או כדי לראות איך הדבר משפיע על בן הזוג או הילדים.

      האם אפשר לבטל הסכם גירושין?

      חתמתם על ההסכם, ואז גיליתם שמשהו בו לא מסתדר, או מתאים לכם? רוצים לבטל אותו? זה אפשרי, אך קשה. הסכם גירושין, ככל חוזה משפטי, ניתן לביטול. יחד עם זאת, בניגוד לחוזים אחרים, מדובר בהסכם שעובר קודם אישור קפדני של בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני. ההסכם, אם כך, מקבל תוקף מוגבר של פסק דין, שמקשה על ביטולו המלא. גם חלקים מסוימים מתוכו קשה לבטל, כי סעיפי ההסכם קשורים אלה לאלה, וכוללים התחייבות ששלובות אלה באלה, כפי שנכתב בהלכת מנשה, ע"א 105/83.

      אז מתי כן ניתן לבטל את ההסכם? כאשר אחד מהצדדים מראה כי התנהגותם של הצדדים לא תאמה את ההסכם, כך שהם עצמם לא רואים בו בעצם חוזה מחייב. איך אפשר להראות זאת?

      ראשית, לפי דיני החוזים הכלליים, צריך להראות תחת נטל ראיה מוגבר, כי היו פגמים בכריתתו של ההסכם. כלומר, הוא נכתב ונחתם תחת טעות, הטעיה, עושק או כפייה. הסיכוי לביטול מוחלט הוא קטן, ויתכן כי בית המשפט יסכים לבטל רק את הסעיפים המסוימים שגורמים לעוול.

      שנית, המבקש יכול להראות כי הצדדים לא פעלו לפי ההוראות של ההסכם לאחר כריתתו באופן קבוע, מתמשך ועקבי, כפי שנקבע בהלכת פלונית, תמ"ש 713-10-14. למשל, גבר שלא משלם את המזונות כסדרם, או אישה שלא מוכנה לקיים את הסדרי הראיה. במקרה כזה, לא חייבים לבטל לחלוטין ואפשר גם לבקש לאכוף את ביצוע ההסכם שלא כובד ע"י אחד מן הצדדים.

      מומחיות משרדנו

      גירושין הם עניין מורכב. שני צדדים, שבעבר היו בני זוג, מפרקים את הקשר ביניהם וצריכים להפריד רכוש, נכסים והון, וילדים. זה מערב הרבה מאוד עניינים כלכליים, רגשיים ואישים, לא רק בין שני בני הזוג, אלא גם עם כל הסביבה הקרובה. וכל זה בתוך העולם המשפטי המורכב בפני עצמו.

      לכן, לא כדאי להתמודד עם כל זה לבד. כדאי לפנות אלינו – למשרד עורך דין דוד אנג'ל. המשרד מתמחה בעריכת הסכמי גירושין, יסייע לכם להגדיר את המטרות שלכם, לתעדף אותן, לנסח אותן בשפה משפטית מובנת וברורה, ויגן על האינטרסים שלכם לעומת הצד השני. כל זאת, מתוך היכרות והתמודדות קודמת עם הסוגיות הסבוכות שעולות מתוך הליך גירושין בכללותו.

      מה מספרים הלקוחות שלנו